Românii continuă să își renoveze locuințele, deși nu la fel de intens ca în perioada pandemiei COVID-19.
Cheltuielile pentru îmbunătățiri și întreținerea locuințelor sunt estimate să crească de la actualele 100 milioane de euro la 140 milioane de euro până în trimestrul trei al acestui an, o creștere modestă, conform celor mai recente date disponibile.
Pentru a-și dezvolta prognozele, experții analizează indicatori variate, inclusiv vânzările de materiale de construcții și numărul de autorizații de renovare eliberate.
Această creștere de este un semn că piața s-ar putea stabiliza și corecta după perioada pandemiei, când proprietarii de locuințe cheltuiau mai mult timp și bani pe proiecte de renovare. În plus, dobânzile mici de atunci au motivat vânzătorii să își modernizeze locuințele cât mai mult pentru a fi competitive pe piață.
De ce cheltuielile pentru renovări sunt estimate să crească în anul următor
Nu este surprinzător că observăm o creștere constantă a cheltuielilor pentru renovări acum.
„O continuare a decongelării construcțiilor de locuințe noi și vânzările locuințelor existente prezic o creștere a îmbunătățirilor și reparațiilor rezidențiale anul viitor,”. În plus, creșteri mai puternice în valoarea proprietăților și, prin urmare, în nivelurile de capital propriu ar trebui să stimuleze atât proiectele de înlocuire „necesare”, cât și cele „opționale” pentru proprietarii care rămân în locuințele lor.
Raportul vine alături de un nou studiu care analizează atitudinile și tendințele în materie de renovări. Studiul a constatat că 63% dintre românii proprietari de locuințe preferă să își renoveze casele actuale decât să se mute într-o casă deja renovată.
Proprietarii chestionați erau destul de împărțiți în legătură cu motivele renovării. Când li s-a oferit opțiunea de a alege mai multe motive, 35% au declarat că au renovat pentru a repara daune, în timp ce 35% au spus că au fost motivați de dorința de a crește confortul. 32% au menționat că au făcut renovări pentru a îmbunătăți locuibilitatea casei, iar 32% au citat îmbunătățirea aspectului estetic al locuinței. Între timp, 31% au spus că au renovat pentru a personaliza casa, iar 30% au declarat că au făcut-o pentru a crește valoarea proprietății.
Cu toate acestea, unii proprietari care au finalizat proiecte de renovare și întreținere s-au confruntat cu dificultăți, 41% raportând întârzieri semnificative în finalizarea lucrărilor și 78% recunoscând că au depășit bugetul pentru ultimul proiect de renovare.
Conform studiului, cele mai populare renovări majore au fost remodelările băilor (37%), vopsirea interiorului (33%) și modernizarea sistemelor de încălzire și aer condiționat (30%). Cele mai frecvente renovări minore au fost instalarea de robinete noi (36%), instalarea de corpuri de iluminat noi (35%) și mici actualizări în bucătărie (34%).